Најновије

ДРАМА У САРАЈЕВУ ЗБОГ СРПСКЕ ВОЈСКЕ: Смета им униформа у дефилеу, стигао одговор из Бањалуке

Раније данас, уочи обележавања 82-годишњице битке на Козари, припадници Војске Србије учествовали су у свечаном дефилеу кроз Приједор.

Свечани дефиле поводом годишњице битке на Козари изазвао је бурне реакције у Сарајеву, а учешће српских кадета који су носили униформе Војске Србије су покушали да представе као марширање српске војске кроз Приједор.

Члан Председништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић изјавио је данас да мора одмах да се утврди ко је дозволио да Војска Србије уђе на територију БиХ.

"Прво и основно питање овде је, ко је одобрио улазак Војске Србије у БиХ? Председништво БиХ то није учинило. Да ли је то урадило Министарство одбране? То се одмах мора утврдити. Ако није ни Министарство одбране, онда је реч о класичном акту агресије", навео је Комшић.

Огласио се и министар одбране БиХ Зукан Хелез који је рекао да министарство којим управља није одобрило улазак припадника Војске Србије.

"Нисмо их ми позвали, Министарство одбране БиХ никакве везе с овим и ово није у плану војне билатералне сарадње између БиХ и Србије", казао је Хелез.

Потом је додао да, према његовим сазнањима, у питању нису "прави" војници, него кадети Војне академије из Србије.

"Међутим, нису могли ући да их неко није позвао, неко их је морао позвати из БиХ, а ради се о кадетима, није то војска, то се подводи под образовање и то је нечија друга надлежност", додао је Хелез.

"Може доћи с њима и официр, али то је професор. Све док не заврши и не добије чин кадет није војник. Према нашим информацијама, мислим да је Министарство рада и борачко-инвалидске заштите РС-а нашло неку законску основу да их позову као ученике, а онда да то прикажу као војску", закључио је Хелез.

Како је објавила РТРС позивајући се на своје изворе, Амбасада Србије у Сарајеву нотом је најавила МИП-у БиХ долазак кадета војне и полицијске академије који су учествовали у обележавању 82. године од Битке на Козари.

То су, студенти без оружја, а не некакве формације како то представљају у Сарајеву и раније су долазили на обележавања у Републику Српску.

Испоштоване све процедуре
На поруке из Сарајева реаговао је председник Народне скупштине Републике Ненад Стевандић.

"Не знам која би друга војска требала да се појави на парастосима и комеморацијама на Козари и у Братунцу. Нацистичка? Муџахединска? Хрватска? Која, ако не Српска? Из Србије или Републике Српске мање је важно. Знамо ко су ту жртве, а ко злочинци. Тачка", написао је Стевандић на друштвеној мрежи Икс.

Да су испоштоване све процедуре о доласку српских кадета потврдио је и заменик министра одбране БиХ Александар Гогановић.

"У дефилеу нису учествовали припадници Војске Србије него кадети Војне и Полицијске академије, а на основу потписаног споразума између Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије", појаснио је Гогановић.

На питање да прокоментарише реаговања о дефилеу Војне академије у Београду улицама Приједора, Гогановић је рекао да је РС "озбиљна држава и да је испоштовала све неопходне законске процедуре".

"Наиме, у оваквим ситуацијама када кадети са униформама, али без наоружања улазе на територију БиХ, неопходно је обавестити Министарство вањских послова у Већу министара, што је Република Србија и урадила", нагласио је Гогановић.

Он је рекао да појединим политичарима из Сарајева, "крајње добронамерно, саветује да проуче законе и процедуре пре иступања у јавност".

Како је пренела РТРС, тридесетак кадета и двадесетак старешина дефиловало је од хотела "Приједор", главним градским шеталиштем до Позоришта Приједор.

У дефилеу су учествовали и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић, министар за рад, борачка и социјална питања Србије Немања Старовић и државни секретар у овом министарству Зоран Антић.

РУСКА ВОЈСКА НАПРЕДУЈЕ! Ослобођено село Чигари у ДНР

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА