Најновије

Зашто су српски кадети на Козари узнемирили Сарајево?

Студенти из Србије нису у Босни и Херцеговини били илегално, али сарајевске власти покушавају да питање исполитизују.

Присуство кадета Војне академије Универзитета одбране и Криминалистичко-полицијског универзитета на обележавању 82. годишњице Битке на Козари је "потпуно беспотребно исполитизовано", поручује министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић који је био један од учесника дефилеа који су узнемириле сарајевске власти.

Старовић је за Танјуг рекао да они већ 10 година уназад сваке године учествују у манифестацијама које се организују у иностранству у склопу државног програма неговања традиција ослободилачких ратова Србије.

"Тако наши кадети и студенти редовно сваке године учествују у манифестацијама које организујемо у Аустрији, Словачкој, Чешкој, Румунији, Грчкој, Северној Македонији и Босни и Херцеговини. Сваки пут годинама уназад, дакле, њихово учешће се најављивује редовним дипломатским путем, у конкретном случају преко Амбасаде Републике Србије у Сарајеву и тако је било и ове године", рекао је министар.

Члан Председништва БиХ Жељко Комшић рекао је, наиме, да мора да се утврди ко је дозволио да, како је рекао, "Војска Србије" уђе на територију БиХ, док је амбасада Србије у Сарајеву навела да је Министарству спољних послова Босне и Херцеговине нотом најавила долазак кадета војне и полицијске академије који су учествовали у обележавању годишњице.

Њихово учешће у манифестацији било је потпуно легално и легитимно, поручује каријерни дипломата Зоран Миливојевић, додајући да је све било у складу са унутрашњим и међународним прописима БиХ те да није било никаквих елемената који би могли да доведу у питање нормалне односе на релацији Београд-Сарајево у дипломатском и политичком смислу.

Миливојевић је, коментаришући за Танјуг то што је члан Председништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић тражио да се утврди ко је дозволио, како је рекао, улазак Војске Србије на територију БиХ - истакао да је циљ оваквих реакција из Сарајева да доведу у питање положај Републике Српске, и да ризикују кварење односа на релацији Сарајево-Београд, у покушају да реализују концепт који није у складу са Дејтонским споразумом и који представља ризик за мир и стабилност.

"Ради се о једном покушају да се, у светлу глобалних кретања која су сад на дневном реду, питање БиХ реши по једном обрасцу који подразумева силу и искакање из онога што представља устав БиХ и Дејтонски споразум, у корист централизације БиХ. Неке структуре власти у БиХ се залажу за такав метод наметања решења силом, мимо онога што значи Дејтонски мировни споразум који једини гарантује мир и стабилност", указао је Миливојевић који додаје да се Србија понаша крајње одговорно, конструктивно и да се залаже за мир.

Изазивају сукоб како би променили Дејтонски споразум
Социолог Владимир Вулетић уверен је да дефиле и подсећање на српске жртве смета јер последњих деценија покушава да се створи утисак да су једине жртве на територији БиХ Бошњаци, а да су Срби били агресор.

"Сваки догађај је повод да се теме узбуркају. Припадници Војске Србије тамо нису ушли илегално, не би ни могли да пређу границу коју контролише федерална полиција, према томе то су бесмислене ствари. Покушава да се скрене тема на нешто што је потпуно процедурално питање и нема никакву основу ни правно гледано", поручио је Вулетић за Танјуг.

Коментаришући изјаву хрватског члана Председништва БиХ Жељка Комшића који је рекао да ако Министарство одбране није одобрило улазак Војске Србије на територију БиХ – у питању акт агресије, Вулетић је оценио да је оваква реакција из БиХ покушај да се обележавање страдања Срба замени некаквом причом о наводно даљој агресији Србије што је, напомиње он, потпуно бесмислено.

Политичко Сарајево, наиме, према његовим речима, сматра да је једини начин да се промени равнотежа коју је успоставио Дејтонски споразум - изазивање сукоба.

"Имате два начина, један је договором и разговором, то је оно што покушава Милорад Додик. Ако желите да промените нешто као што је Дејтонски споразум то можете или разговором или ратом и сукобом. После сваког рата долази нови мир и мировни споразум који би био другачији у односу на Дејтонски", објаснио је социолог.

Вулетић каже да због тога сматра да једини који заиста има мотив да изазову сукоб јесу политички представници из Сарајева који, према његовим речима, покушавају да унитарзују БиХ, што ни на који начин не одговара Републици Српској и Србији.

Он сматра да су оптужбе за агресију Србије неосноване јер не постоји ни један разлог ни мотив који би Србију или РС мотивисао да изазивају тензије.

"РС и Србији Дејтонски споразум одговара, и свако ко је против Дејтонско споразума је онај ко изазива рат. Видимо да на тој деконструкцији Дејтонског споразума од самог почетка инсиситра Сарајево", рекао је Вулетић.

КАТАСТРОФАЛНЕ ВЕСТИ ЗА КИЈЕВ: Украјини саопштили смртну пресуду

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА