Најновије

ВРЕМЕ ЈЕ ЗА ОСВЕТУ Руске снаге поставила моћан систем на идеално место

Партизански покрет Атеш известио је на свом Телеграм каналу да је снимио одбрамбени систем земља-ваздух малог домета Тор-М2 изнад популарне локалне плаже у Севастопољу.

Није прецизирано да ли се ради о истој плажи коју су ракетирале украјинске снаге америчким ракетама, прошле седмице, када је страдало пет цивила, међу којима су и деца.

Према подацима руског министарства одбране, украјинске оружане снаге су покушале да нападну Севастопољ са пет ракета АТАЦМС са касетним бојевим главама које су им испоручиле САД.

Сада партизански покрет Атеш тврди да су руске снаге “изабрале још једно ‘идеално’ место за постављање свог противваздушног ракетног система“, наводи се у извештају, уз фотографије откривеног комплекса.

Они су известили да је систем Тор-М2 постављен директно изнад плаже, што доводи локално становништво у опасност.

Атеш, међутим, тврди да украјинске одбрамбене снаге систематски уништавају радарске станице и противваздушне ракетне системе.

"Највероватније је ово једна од последњих фотографија овог комплекса. Почело је одбројавање…", наводи се у извештају.

Тор-М2, који је дизајнирала руска одбрамбена компанија Алмаз-Антеј, је надограђена верзија ракетног система ПВО кратког домета Тор-М1, која кошта око 25 милиона долара.

Први пут приказан на сајму авиона у Москви 2007. године, Тор-М2 има побољшану радарску покривеност и може истовремено да води до четири пројектила. Такође нуди опцију шасије на точковима, нови дигитални компјутерски систем и систем за праћење у свим временским условима.

Тор-М2 гађа авионе, хеликоптере, беспилотне летелице, вођене ракете и друге системе високог прецизног наоружања који лете на малим висинама.

У јуну 2020. године објављено је да је Тор-М2 модификован да заштити руску нафтну и гасну инфраструктуру.

Раније су руски војни блогери критиковали руско Министарство одбране и окупационе власти Крима због постављања војних циљева у близини цивилних подручја на Криму како би одвратили украјинске ударе.

Војни блогери су такође критиковали власти што не користе сирене за ваздушне нападе да упозоре цивиле. Ракете које су погодиле плажу у Севастопљу наводно су садржале касетну муницију. Москва је и тада критикована јер није успела да открије све долазеће ракете, упозори људе и изгради склоништа за ваздушне нападе.

НА ГРАНИЦИ РАСПОРЕЂЕНО ДЕСЕТИНЕ ХИЉАДА ВОЈНИКА Расту тензије између Украјине И руског савезника

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube

Oops, an error occurred! Code: 20240704213307bcf8e7ca